Topp 5 - Englands Edition

Eftersom jag åker till England i ett par dagar så tänkte jag tipsa lite om engelska TV-serier som jag gillar. Många bra serier och filmer kommer från just England och kostymdramanörd som man är så startar vi väl med just dem. Här kommer min Topp 5 lista på favorit kostymdraman. 


Downton Abbey:
Vad vore väl ett kostymdrama inlägg utan kostymdramats kung Downton Abbey. Serien utspelar sig i England och berättar historien om familjen Crawley på godset Downton Abbey, men det är också här deras tjänstefolk har sina liv, framtidsplaner och drömmar. Trots alla passioner som lurar under ytan är detta en trygg värld, fridfull och välordnad - och föga anar vare sig familjen eller tjänstefolket att de konfliktmoln som ska förändra allt redan har börjat hopas på himlen. 

 
Sense & Sensibility (TV Mini Serie): De unga systrarna Elinor och Marianne lever ett stilla familjeliv i 1700-talets England. När kärleken drabbar dem hanterar de sin förälskelse på helt olika sätt. Elinor - förnuftet - försöker dölja smärtan, när det står klart att hennes älskade är bunden på annat håll. Marianne - känslan - går helt upp i sin förälskelse och bryr sig inte om att försöka dölja den för omvärlden. Fallet blir desto hårdare när hon, sist av alla, förstår att hon misstagit sig på den älskades karaktär.

 
The Paradise: Newcastle, 1875. Den unga Denise lämnar landsbygden och får jobb på norra Englands allra första varuhus, där hon gör kometkarriär – vilket inte ses med blida ögon av alla. 

 
The White Queen: En fascinerande historia om kärlek och begär, förförelse och svek, lögner och mord, berättad ur tre olika kvinnors perspektiv – Elizabeth Woodville, Margaret Beaufort och Anne Neville. Året är 1464 och en bitter strid om tronen rasar i England mellan två sidor av samma släkt. Huset York och huset Lancaster kämpar om makten och de tre maktfullkomliga kvinnorna gör allt för att erövra kronan.

 
Svärdet & Spiran: Vi är i Kingsbrigde, 1100-talets England - en stormig tid fylld av oro och inbördeskrig. Här möter vi grevedottern Aliena som kämpar en tapper kamp för sin tillvaro, abbot Philip, som blir en symbol för godheten i den grymma tiden, och den arbetslöse byggmästaren Tom, som drömmer om att bygga en katedral - och om den mystiska Ellen... De tre människornas livsöden korsas i vimlet av fredlösa och adel, rikedom och armod, vackra kvinnor och starka passioner.

Har ni sett någon av dessa serier? Är det någon som ni inte sett men som ni nu känner er sugna på att se? 
#1 - Katrine Larsson

Blev intresserad av att se The Paradise och Svärdet och Spiran. Synd att dom inte fick mer avsnitt och säsonger, tycker det är lite "jobbigt" att maraton kolla på serier med så få säsonger.

Svar: I just dessa två känns det inte alls att det är korta säsonger eller att det fattas avsnitt. Svärdet och Spiran är ju en mini-serie på 8 avsnitt på över 1 timmer var :D
livinginfictionalworlds.blogg.se